McLaren P1 - samo za odabrane

McLaren je objavio zvanične fotografije i tehničke detalje modela P1 uoči njegove premijere zakazane za 5. mart i Sajam automobila u Ženevi. Početna cena ovog ekskluzivnog automobila iznosi milion evra.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

12:11

Default images

Osim cene, ekskluzivitet automobilu osiguraće i njegova ograničena serija. Iako je prvobitno bilo planirano da McLaren proizvede 500 primeraka modela P1, izvršni direktor britanske kompanije, Ron Dennis, korigovao je taj broj na 375 jedinica.

Serijski model razlikuje se od prototipa koji je predstavljen na pariskom auto-salonu 2012. samo u jedva primetnim detaljima, kao što su bočni usisnici na uglovima prednjeg branika, izrađeni od ugljeničnih vlakana, ili drugačija tekstura mreže na maski na zadnjem delu automobila.
Koeficijent otpora vazduha kod McLarena P1 iznosi 0,34, a automobil stvara silu prijanjanja ("downforce") od 600 kg, što je pet puta više u odnosu na prethodni McLarenov model, MP4-12C.

Šasija Mclarena P1 od ugljeničnih vlakana teška je svega 100 kg i najlakša je poređenju sa bilo kojim drugim serijskim autombilom. Sa druge strane, kako kažu u britanskom proizvođaču, ovakva šasija istovremeno obezbeđuje automobilu sigurnost i krutost bolida Formule 1.

U poređenju sa legendarnim McLarenom F1, novi model je duži za 30 cm, a širi je i duži i od aktuelnog McLarena MP4-12C. Zahvaljujući laganoj konstrukciji, ukupna masa vozila iznosi samo 1.400 kg.
Ugljenična vlakna obilato su korišćena i u kabini McLarena P1. Konstruktori ovog automobila vodili su računa o svakom gramu težine. Karbonske površine u unutrašnjosti nisu prelakirane, što je inače uobičajeno za ovu vrstu materijala u enterijeru, tako da se uštedelo dodatnih 1,5 kg.

Upravljač i sedalni deo sedišta su podesivi, dok je naslon fiksiran pod uglom od 28 stepeni. U slučaju da vozač nosi zaštitnu kacigu, naslon se može pomeriti u još jedan fiksan položaj, od 32 stepena.

Čitavo sedište koje je, pogađate, takođe od ugljeničnih vlakana, teži svega 10,5 kg.
Srce ovog automobila predstavlje hibridni pogonski sistem. On se sastoji od 3.8 litarskog V8 twin-turbo benzinske jedinice, za koju sada i definitivno znamo da razvija 737 ks pri 7.500 o/min, uz maksimalni obrtni moment od 720 Nm (dostupan već od 4.000 o/mini), i elektromotora, koji raspolaže sa dodatnih 179 ks.

Kombinovana snaga McLarena P1 iznosi 916 ks, a ukupni obrtni moment 900 Nm. Snaga se prenosi na točkove preko automatskog sedmobrzinskog Graziano menjača sa duplim kvačilom.

Prema rečima ljudi iz McLarena, P1 je u stanju da se kreće samo uz pomoć električne energije nekih 20-ak kilometara, ako brzina automobila ne prelazi 48 km/h.
McLaren P1 opremljen je Instant Power Assist (IPAS) sistemom. Ova tehnologija omogućava vozaču da pritiskom na dugme na volanu aktivira električni motor koji obezbeđuje dodatnu snagu automobilu, tako da on u tom trenutku ima odziv kao vozilo pogonjeno atmosferskim motorom.

IPAS postiže da automobil od 0 do 100 km/h ubrza za manje od 3 s, dok mu je do 200 km/h potrebno nešto ispod 7 sekundi. Nakon 17 sekundi, P1 dostiže 300 km/h, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 350 km/h.
Osim toga, vozaču je na raspolaganju i komanda Drag reduction (DRS) sistema, koja menja položaj zadnjeg krilca smanjijući dodatno otpor vazduha za 23 odsto.

Sistem se aktivira takođe pomoću dugmeta na upravljaču, a isključuje ili ponovnim pritiskom na dugme ili na pedalu kočnice.
Iako je fokus prilikom konstruisanja McLarena P1 bio na što manjoj masi vozila, napravljen je kompromis kako bi vlasnik ipak imao neke pogodnosti koje se očekuju i od automobila koji su znatno jeftiniji od milion evra.

Tako su vozaču na raspolaganju klima uređaj, navigacija i premijum audio sistem, ali se tu lista dodatak završava, jer kako kažu u McLarenu, model P1 je prevashodno napravljen za ekstremno iskustvo u vožnji.

U prilog tome govori i činjenica da je svako vozačko sedište prilagođeno tačno određenom kupcu, tako da se specijalno projektuje u zavisnosti od vlasnikovih dimenzija.

Pročitajte o konceptu modela McLaren P1.

Pročitajte više o enterijeru McLarena P1.

Pogledajte kako izgleda prikaz instrumenata u McLarenu P1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: